از طرف اتحادیه بین المللی اخترشناسی ۳۳ نام ايراني در منظومه شمسي به ثبت رسیده است.
به گزارش پایگاه خبری - تحلیلی «صحبت»و به نقل از روزنامه«خراسان» یکی ازدهانه ها ی کره ی مریخ به نام شهر لار نامگذاری شده است.
ساري اسکاي/ اتحاديه بين المللي اخترشناسي، نام گذاري کوه ها، دره ها، کانال ها و ساختارهاي ديگري که در سيارات و قمرها وجود دارد را عهده دار است . نام هاي انتخابي ممکن است از اسامي دانشمندان، شعرا و نويسندگان بزرگ، هنرمندان، قهرمانان افسانه هاي معروف، رود ها، کوه ها، شهر ها، الهه هاي اديان ها باستان و اسامي هايي نظير اين هاست که در اين ميان نام هاي ايراني نيز به چشم مي خورد که تعداد آن ها کم هم نيست که برخي از اين اسامي در ادامه ذکر مي شود.
نام دانشمنداني از جمله : ابوريحان بيروني، ابن هيثم، خوارزمي، ابوالوفاي بوزجاني, عبدالرحمن صوفي، خواجه نصيرالدين طوسي، عمر خيام، الغ بيگ و ابن سينا براي دهانه هاي برخوردي ماه انتخاب شده است . از نام شعرا، نويسندگان و هنرمندان براي نام گذاري دهانه هاي برخوردي عطارد استفاده شده است که در اين ميان نيز نام هاي ايراني مانند : بديع الزمان همداني، نظامي، ابونواس (شاعر ايراني تبار عرب زبان) و رودکي ، سعدي ، استاد عيسي (معمار ايراني بناء تاج محل در هندوستان) به چشم مي خورد.
در مريخ دهانه هاي برخوردي کوچک را با استفاده از نام شهر هايي با جمعيت کم تر از ۱۱۰ هزار نفر نام گذاري کرده اند که دو شهر ايراني لار در استان فارس و زرند در استان کرمان در اين ليست و ارس و باختر که از اسامي رودخانه هاي ايران هستند در ليست نام گذاري کانال هاي مريخ قرار دارند.
همچنين براي نام گذاري کانال هاي بزرگ از معادل مريخ در زبان هاي ديگر استفاده شده که در اين ميان بهرام نام يکي از اين کانال هاست. اسم خراسان براي يک خندق وار در قمر هاي سياره کيوان انتخاب شده است. دهانه هاي کم ژرفا در قمرهاي مشتري را با نام الهه هاي نور ، محبت و گرما در فرهنگ هاي باستاني اقوام مختلف نام گذاري کرده اند که در ميان آن ها دو نام ايراني ميترا و مهربه چشم مي خورد.
در سياره زحل نام قهرمانان اساطيري را براي دهانه هاي برخوردي انتخاب کرده اند که نام قهرمانان داستان هاي هزار و يک شب که بارز ترين ها : شهرزاد ، شهريار ، دنيازاد ، سندباد ، علي بابا ، علاء الدين ، بهرام ، شيرين ، خسرو و زمرد است در اين ليست قرار دارند.
منبع: صحبت نو